DoIt Wiki – jak na to

Česká Republika

Zajímové odkazy

Online autobazar a prodej ojetých aut v České republice

2024 Audi R8 E-Tron První Jízda: Stále Honí Teslu?

2024 Audi R8 E-Tron První Jízda: Stále Honí Teslu?

Ve světě, kde se zdá, že se nové elektrické Suv objeví tak rychle, jak se váš zdroj TikTok osvěží, je snadné zapomenout na Audi Q8 E-Tron. Novinka pro rok 2018, kdy byl tehdy znám jen jako Audi E-Tron, toto Audi EV hlasitě signalizovalo Teslům světa, že zavedené automobilky se nechystají jít slepě do elektrické éry bez boje. Problém je v tom, že rychle ustoupil do pozadí, odsouzen svou relativní neefektivitou, rychle postupující (a rostoucí) konkurencí a prostě smůlou. Přestože je nová generace technologicky vyspělejších elektromobilů Audi na Blízkém horizontu, aktualizovaný Audi SQ8 E-Tron pro rok 2024 dokazuje, že značka nečinně sedí a čeká, až náhrada tohoto elektrického SUV dosáhne životaschopného oživení.

Sportovní most mezi civilním Q8 E-Tron a vysoce výkonným RS e-Tron GT založeným na Porsche, nový 2024 SQ8 E-Tron těží ze změn provedených v celé řadě Q8 E-Tron pro rok 2024. Při jízdě na platformě VW MLB Evo (kterou najdete na všem, od Audi A4 po Lamborghini Urus), přechod z navinutých na naskládané bateriové články vidí nárůst kapacity baterie z 86,5 kWh na 106 kWh bez zvýšení fyzické velikosti balení. Nový balíček je také schopen nabíjet při špičkových rychlostech až 170 kW, přičemž tuto rychlost drží až do výše 60 procent nabití, což dává SQ8 E-Tron Audi odhadovanou dobu nabíjení 10-80 procent 31 minut.

Mezi další změny boost range patří vylepšená aerodynamika (díky aktivním vzduchovým uzávěrům, vzduchovým clonám, větším spoilerům kol a použití „principu golfového míčku“ na břiše EV), což má za následek zvýšení dojezdu z pouhých 181 mil ve verzích před obnovením na 218 mil na SQ8 E-Tron a E-Tron Sportback s 21 nebo 22palcovými koly a až 253 mil u modelů se standardními 20palcovými koly.

Na zábavné přední straně Audi zrychlilo poměr řízení SQ8 E-Tron a vyztužilo pouzdra ovládacích ramen ve snaze zlepšit pocit z řízení, ačkoli to ponechalo tužší vzduchové odpružení SUV a ladění stabilizátoru oproti standardnímu Q8 E-Tron beze změny. Nezměněno je také Tri-motorové nastavení SQ8 E-Tron. Tři indukční motory—Jeden přední a dva zadní-se nominálně kombinují s výkonem 426 koní a točivým momentem 596 lb-ft, i když pro krátké dávky v režimu „boost“ je k dispozici až 496 poníků a 717 lb-ft kroucení.“Stejně jako u většiny elektromobilů s více motory na dané nápravě jsou modely SQ8 e-Tron schopné okamžitého vektorování točivého momentu, což poněkud popírá potřebu systému řízení všech čtyř kol, který se nachází u jeho sourozenců s vnitřním spalováním.

Toto nastavení vektorování točivého momentu vyplácí dividendy, když si užíváte SQ8 E-Tron na našich oblíbených zadních silnicích. Zatímco standardní Q8 E-Tron je Kompetentní na klikatých silnicích, SQ8 E-Tron může být docela příjemný. Zrychlené řízení se kombinuje s vyztuženým odpružením a systémem vektorování točivého momentu, aby se Audi cítilo mnohem menší, než je. Řízení je jak-inzerované rychlé-i když dotek vágní pro náš vkus – zatímco ovládání těla je působivě dobře provedeno, s náklonem prakticky eliminovaným a dopady obecně jedno-a-udělal záležitosti.

Třímotorový systém vektorování točivého momentu má výrazný rozdíl oproti dvoumotorovým Q8 E-Trons, také. Buďte trochu chamtiví s plynem, když se říznete do rohu, a místo nedotáčivosti ucítíte jemné sousto ze zadní části SQ8, což pomůže otočit nos a namířit správným směrem. Je pravda, že systém není tak agresivní jako podobná nastavení U Tří a čtyřmotorových elektromobilů od Lucid, Rivian nebo Tesla, ale přesto výrazně zlepšuje SQ8 oproti Q8 a do značné míry eliminuje potřebu komplikovaného nastavení řízení všech kol.

Přesto existuje určitý prostor pro růst, když se nová generace SQ8 E-Tron objeví na modernější architektuře Prémiové platformy VW (PPE). Navzdory nadměrnému výkonu dostupnému například v režimu boost se SQ8 E-Tron nikdy necítí rychle, pouze rychle. To je stejně dobře, vzhledem k tomu, že pocit brzdy zanechává spoustu přání. Bez režimu s jedním pedálem (nebo smysluplnějšího nastavení rekuperačního brzdění) jsou řidiči nuceni zastavit staromódním způsobem s kašovitým a nelineárním brzdovým pedálem.

Funkce regenerační brzdy SQ8 E-Tron „auto-recoup“, která pomocí senzorů automaticky mění úroveň regenerace brzd při jízdě, pomáhá maskovat výše uvedený problém při jízdě po dálnicích a v městském prostředí. V takovém prostředí je SQ8 podobně jako Q8 E-Tron: pohodlný, tichý a luxusní křižník. Stejně jako byste našli v jiných Audis poblíž počáteční ceny SQ8 E-Tron $90,995, kabina je dobře zařízená. Audi, zahalené do kůže a uhlíkových vláken, je krásným místem, kde můžete strávit nějaký čas, i když mu chybí část softwarové lehkomyslnosti, kterou milujeme u soupeřů od Tesly nebo Riviana.

Zatímco revidované Audi SQ8 E-Tron z roku 2024 je určitě působivějším výkonným SUV než verze, kterou nahrazuje, jeho osud pravděpodobně odráží osud E-Tronu, než si vzal přezdívku Q8. Na určité úrovni si myslíme, že to ví i Audi a již se zaměřuje na další generaci. Jeho první modernější vozidla OOP, A6 E-Tron a Q6 E-Tron, mají mít globální debut příští rok, zatímco do roku 2025 plánuje mít více než 10 nových elektromobilů. Je spravedlivá sázka, že mezi nimi bude ještě teplejší Q8 E-Tron.