DoIt Wiki – jak na to

Česká Republika

Zajímové odkazy

Online autobazar a prodej ojetých aut v České republice

2024 Nissan Qashqai dostane v Evropě tvář inspirovanou Ariya

2024 Nissan Qashqai dostane v Evropě tvář inspirovanou Ariya

Několik modelových let měl Nissan Rogue menšího pomocníka zvaného Rogue Sport. Model nebyl přímo nahrazen na našem trhu, ale evropský trh Qashqai vystopoval své kořeny, aby se vrátil pro novou generaci v roce 2021 a právě obdržel kolo aktualizací.

Vizuálně se největší změny nacházejí vpředu. Nissan dal Qashqai nový vzhled, který si půjčuje stylingové podněty od elektrického crossoveru Ariya. Pryč je vzhled inspirovaný Nissan Juke s jasnou mřížkou ve tvaru písmene U; obličejem zvednutý Nissan Qashqai dostává mnohem širší mřížku, kterou Nissan vysvětluje, že je inspirována starodávnými japonskými stupnicemi brnění, a ostře vypadající světlomety umístěné pod tenkými LED denními světly. Změny provedené na zadním konci jsou do značné míry omezeny na aktualizovaná světla se čtyřmi jednotlivými prvky namontovanými pod čirým objektivem.

Obvyklý sortiment nových designů kol z lehkých slitin (v rozmezí od 18 do 20 palců) a dalších barev laku doplňuje seznam aktualizací exteriéru. Pět dostupných barev exteriéru lze objednat s kontrastní černou střechou (na obrázku v naší galerii) pro dvoubarevný vzhled.

Zatímco základní uspořádání interiéru zůstává do značné míry nezměněno, Nissan provedl několik aktualizací Qashqai souvisejících s výbavou a technologiemi. Některé z horních úrovní výbavy jsou dodávány například s čalouněním Alcantara na palubní desce, výplních dveří a centrální loketní opěrce a na středové konzole je nové plastové obložení s kovovým vzhledem. Kamerový systém surround-view přijímá 3D funkci a je zde neviditelná funkce pohledu na kapotu, která ukazuje řidiči polohu předních kol, aby se usnadnil úkol vyhnout se obrubníkům ničícím kola.

Nissan nabízí 2024 Qashqai se dvěma hnacími ústrojí. Jedním z nich je mild-hybridní systém, který ještě nebyl podrobně popsán a který bude pravděpodobně nabízen ve dvou stavech ladění. Druhým je neobvyklý hybridní systém, který se skládá z přeplňovaného tříválcového motoru, elektromotoru a 1,8 kilowatthodinové baterie. Role trojitého je role generátoru: vytváří elektřinu, která je posílána do motoru, baterie nebo obojího. Motor pohání kola přímo, takže není k dispozici žádná převodovka a Qashqai pohání jako EV (kompletní s režimem s jedním pedálem).

Informace o cenách aktualizovaného Nissan Qashqai budou oznámeny později v roce 2024 a model bude postaven v Sunderlandu v Anglii. Nic nenasvědčuje tomu, že by se crossover v dohledné době vrátil do Spojených států jako Rogue Sport druhé generace.