DoIt Wiki – jak na to

Česká Republika

Zajímové odkazy

Online autobazar a prodej ojetých aut v České republice

2025 Mini Countryman SE All 4 se ptá, kdy vyjde Mini Max?

2025 Mini Countryman SE All 4 se ptá, kdy vyjde Mini Max?
  • Zcela nový Mini Countryman SE ALL 4 bere Mini do říše SUV.
  • Plně elektrický hatchback má odhadovaný dojezd 245 mil.
  • Zahájení prodeje na začátku září začíná na 46 195 USD.

Před pár týdny jsme se ptali, jak velké Mini může být, než se z něj stane Maxi. To bylo pro sportovního krajana JCW. Nyní vyvstává stejná otázka s tímto, téměř identickým Mini Countryman SE ALL 4 z roku 2025, plně elektrickým crossoverem SUV, které by mohlo vystoupit z dříve maličké přepážky, která byla Mini.

Mini Countryman se ALL4 2025 je dalším modelem třetí generace Mini Countryman. A největší plně elektrický produkt od Mini vůbec. Je o dva a půl palce vyšší, o 5,1 palce delší a o palec širší než Mini Countryman druhé generace. A protože se snaží (možná?) být SUV, dostane o palec větší světlou výšku.

Jezdí na stejné platformě jako BMW X2 a Countryman JCW, které jsou také nové a recenzované před několika týdny ve stejném prostoru. Všechny jsou velké, alespoň podle Mini standardů.

Mini Countryman se ALL4 je také plně elektrický. Nahrazuje plug-in hybridní Countryman předchozí generace. Konkrétní model, který v Severní Americe dostaneme začátkem září, přichází s jedním elektromotorem na každé nápravě, který společně pohání všechna čtyři kola. Takže to je téměř vše, co potřebujete pro SUV, že?

Celkový kombinovaný výkon systému je 313 koní a točivý moment 365 lb-ft, napájený z 66,5 kWh lithium-iontové baterie SE ALL4. Toto nastavení se dostane z 0-62 mph za 5,6 sekundy, říká Mini, a na maximální rychlost 112 mph. Tento čas 0-62 je jen dvě sekundy plachý modelu JCW, takže mějte na paměti tuto statistiku, pokud někdo při výkonu vaší jízdy zavěsí nějaké psy.

Dobije se na 22 kW na úrovni 2 (za předpokladu, že v této zemi najdete mnoho kilowattů na nabíječce úrovně 2) a až 130 kW na nabíječce úrovně 3. Ten vás dostane z 10% stavu nabití na 80% za pouhých 30 minut, načež etiketa nabíjení trvá na tom, že se stejně odpojíte, pokud někdo čeká.

SE ALL4 je nastaven tak, aby byl pohodlnější než JCW Countryman, se stále rychlým poměrem řízení 14,7:1 a o něco kompatibilnějším odpružením. Stále jej však můžete přepínat mezi osmi jízdními režimy. Náš oblíbený režim byl Go Kart, stejně jako v JCW Countryman. Mini říká, že širší rozchod a delší rozvor zajišťují přesnou jízdu.

Mini zdůrazňuje, že vše od náprav, řízení a tlumičů až po systémy řízení a kontroly stability je speciálně vyladěno pro tuto aplikaci, aby vyvážilo pohodlí a sportovní jízdu. Právě jste řídili Countryman JCW a BMW X2 M35 xDrive, můžete cítit rovnováhu pohodlí a kontroly. Je to příjemný, ale sportovní zážitek, s nímž byste mohli žít a užívat si ho.

Na relativně krátkém výletu klikatými dvěma pruhy portugalského venkova se Countryman SE ALL4 cítil precizně-dokonce i zábavně-zejména v režimu Go Kart (sport). Plné rekuperační brzdění se objevilo v režimu Go Kart, stejně jako pevnější rázy a mírně rychlejší řízení.

Adaptivní odpružení se snižováním 15 mm (více než půl palce) a frekvenčně selektivními tlumiči je k dispozici na přání a stojí za investici.

Bude vás vnitřek nutit? Možná. Umělé zvuky „motoru“ vás tam určitě zavedou, dokud nezjistíte, jak je vypnout. Vnitřní tkaniny vyrobené z recyklovaného poly něco může být rušivé v některém z mnoha dostupných vzorů, a ten velký, kulatý OLED displej, který musíte buď milovat, nebo koupit nějaké jiné auto.

OLED ovládá vše kromě elektrické parkovací brzdy, výběru rychlostního stupně, start/stop, „zážitků“ a ovládání hlasitosti. Přetěžuje to plechovku o průměru 9,4 palce? Říkám, ano. Šel bych na širokoúhlou hollywoodskou širokoúhlou obrazovku mezi pilíři jako všichni ostatní.

Ale Mini není jako všichni ostatní. Pokud nejste jako všichni ostatní, pořiďte si Mini.

Ceny Countryman SE ALL 4 začínají na 46 195 $s cílem. To je ve stejném ballparku jako Ford Mustang Mach-E, Subaru Solterra / Toyota bZ4X a Kia EV6/Hyundai Ioniq 5. Za pár tisíc dalších byste mohli být v Audi Q4 e-tron. Po celém výsečovém grafu jsou SUV. Vyberte si svůj a začněte motorizovat.